Muisteloita sahalta ja myllystä

Linkki: Tämä tarina on kuunneltavissa myös äänitiedostona

Sukevan järven rannassa lähellä teollisuusaluetta on näkyvissä vanha raunio, joka on alun perin ollut valtion saharakennus. Sahalle puutavara on tullut uittamalla Raudanjokea, Pyöreenjokea ja Talasjokea pitkin. Jokiin oli rakennettu tammet, joilla vettä voitiin nostaa. Tammet olivat yöllä kiinni ja aamulla, kun vesi oli noussut, ne aukaistiin, ja vesi ja puut saatiin liikkeelle. Nedström oli sahan johtaja ja asui Hirsikankaalla. Saha toimi jo 1800-luvun puolella. 

Sahan toiminnan loppumisen jälkeen rakennukseen sijoittui Huuskojen mylly. Veljekset Antti, Jooseppi ja Jussi olivat Mieronmäen Huuskoja. Huuskoilla oli aikaisemmin Mieronmäessä raamisaha, joka ajautui konkurssiin huijausten vuoksi. Talvi oli ajettu puita hevosella sahalle ja puut sahattu. Sitten puutavara ajettiin Kalliomäen asemalle ja lastattiin junaan. Ulkomaalainen ostaja ei maksanutkaan puita ja palkat miehille piti kuitenkin maksaa. 

Huuskojen myllyn voimanlähde oli laivan moottori, joka lämmitettiin puulla ja voima tuli höyrystä. Jooseppi oli mylläri ja Antti lämmittäjä. Jussi ajoi hevosta, jonka nimi oli Molotof. Hevonen ja kuski olivat nokisia. Lapsille laulettiin laulua: ”Sieltäpä tulloo Huuskon Jussi ja Molotohvi…” 


Lähteet:
Risto Komulainen, muistelot 
Raili Partanen, muistelot